Installera högtalare på rätt sätt

Många tror att prislappen alltid avgör kvaliteten på högtalare, men faktum är att även de mest pristunga modellerna kan låta illa vid felaktig installation. Det är framförallt din förmåga att lyssna som avgör hur högtalarna ska placeras och ställas in. Självklart finns det en uppsjö tips och tricks att ta till för att hitta den eftertraktade balansen när du ska installera högtalare. Oftast handlar det mer om placering än krångliga inställningar i själva produkten.

Att installera högtalare i olika rum

Olika rum kräver olika typer av högtalare. Framförallt skiljer sig placeringen av högtalarna för att nå det optimala ljudet. En tumregel för den ovane högtalarköparen är att låta storleken på högtalarna följa storleken på rummet – ju större rum, desto större högtalare och vice versa. Om ljudet låter skramligt kan du behöva fånga upp ljudvågarna med mjuka ytor, som textilier eller möbler. Experimentera med rummets verkan på ljudet genom att installera högtalarna olika långt ifrån varandra. Vad gäller vinkling och höjd på högtalarna kan du utgå ifrån vad tillverkaren rekommenderar. Testa dig sedan fram.

Att montera högtalare på vägg

Om du ska montera högtalare på vägg blir projektet att hitta rätt ljudbalans en aning knepigare. Eftersom du inte vill ha skruvhål i alla rummets väggar är det svårare att testa sig fram på egen hand. Du kan med fördel bjuda in ett gäng som håller högtalarna på plats. Då kan du lyssna efter rätt position. Vid själva monteringen finns smarta väggfästen som du skruvar upp.