Alltid fri frakt
0

Val av projektor

Vilken projektor ska man köpa?

Många drömmer om att ta filmtittandet till nästa nivå genom att förstora bilden och göra filmupplevelsen mer biolik. Men när du ställer dig frågan ”vilken projektor ska jag köpa?” finns det många vägar att gå. Det beror helt enkelt på i vilka sammanhang du har tänkt att använda din projektor, och till vad.

Hur stor projektorduk som behövs

En projektor låter ett objektiv projicera en upplyst bild på en vit eller ljusgrå filmduk. Syftet är att visa stora bilder och filmer. Vilken projektorduk som behövs handlar helt om tycke och smak. Vissa använder projektor för att slippa ha en stor tv med tillhörande tv-bänk ståendes som ett altare i vardagsrummet. Hela tv-pjäsen kan ta upp värdefull yta i hemmet. En projektorduk kan rullas upp (elduk) mellan användningarna, vilket är en stor fördel designmässigt i hemmet. En tumregel att utgå ifrån är att välja 16:10 eller 4:3 om projektorn ska användas i presentationssammanhang. Vanliga format för film är 16:9, 2:35 & 21:9.

Val av projektor

När du väl har bestämt dig för att köpa en projektor och vill ta reda på vilken projektor som är bäst kan du utgå från några enkla punkter.

• Typ av projektorduk
Bestäm om du ska satsa på en manuell, motordriven, takinfälld eller ramspänd duk. Det finns också mobila dukar för den som behöver hålla presentationer på annan ort eller liknande.

• Projektionssätt
Det finns framförallt två olika projektionssätt att välja mellan. Frontprojektion innebär att projektorn är placerad framför duken. Det passar bra för till exempel hemmabio. Bakprojektion är bra att använda när det är mycket rörelse i rummet.

• Ljusstyrka, kontrast och teknologi
Ljusförhållanden i rummet påverkar hur stor ljusstyrka som krävs av projektorn, vilket i sin tur även påverkar kontrasten. Det finns också många olika teknologier att välja mellan.

Sporthörlurar för alla träningspass

Bäst i test 2022! 5 trådlösa sporthörlurar som håller måttet

Letar du efter examenspresenter till studenten 2022? Se alla våra bästa tips här!

LÄS MER »

Studenten 2022 – examenspresenter till den som älskar musik

Letar du efter examenspresenter till studenten 2022? Se alla våra bästa tips här!

LÄS MER »

Installera högtalare

Många tror att prislappen alltid avgör kvaliteten på högtalare, men faktum är att även de mest pristunga modellerna…

LÄS MER »

Välj rätt soundbar

Soundbar, vad är det? Oavsett om du spelar tv-spel, tittar på film eller slukar nyhetssändningar på din tv…

LÄS MER »
Se fler »